News
Efekty PODPROGRAMU 2018
17.07.2019
PODPROGRAM 2018 – efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Tczowie z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 956 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 45,36234 ton żywności;
o 4750 paczek żywnościowych;
o - posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 40 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 2 spotkania dla 40 uczestników
• Żywieniowe – dietetyczne - 2 spotkania dla 40 uczestników
• Kulinarne – 2 spotkania dla 40 uczestników